Domů >> Zajímavosti >> AirAsia otevírá restauraci. Bude servírovat palubní menu na zemi

AirAsia otevírá restauraci. Bude servírovat palubní menu na zemi

„Naše jídlo je fantastické. Věříme mu natolik, že jsme se ho rozhodli nabízet v restauraci s rychlým občerstvením,”říká CEO malajské aerolinky

Výkvěty malajské kuchyně bohaté na kokosové mléko, čínské nudle s čímkoliv, či téměř všechno koření Indie. Jídlo servírované na palubě malajské low-cost aerolinky AirAsia není žádný vtip. Ba naopak, cestující si ho tak zamilovali, že se vedení firmy rozhodlo k nevídanému kroku: bude ho podávat v restauraci.


„Naše jídlo je fantastické. Věříme mu natolik, že jsme se ho rozhodli nabízet i v restauraci s rychlým občerstvením,” řekl CEO aerolinky, Tony Fernandes, v pořadu Larry King Now.

Kokosové mléko je základ

„Jmenuje se Santan,” dodal. Santan je název populárního menu, které aerolinka servíruje na palubě svých letů. Na svých internetových stránkách ho AirAsia popisuje jako „lahodný kulinářský zážitek na obloze.”

V malajském jazyce výraz Santan znamená kokosové mléko, což je velmi populární a dost zásadní ingredience v kuchyni jihovýchodní Asie.

Levné letenky do Malajsie:

Palubní menu Santan se chlubí jednou z nejrozsáhlejších nabídek ze všech aerolinek světa a obsahuje pokrmy napříč Asií. Pasažéři se tak mohou těšit na pochoutky od indonéského rýžového nasi lemak, přes kuřecí teriyaki, až po sečuánské oblíbené mapo tofu s rýží.

Ačkoliv ještě není známo, kde přesně bude restaurace vítat své hosty, nejvíce se spekuluje o  Malajsii, kde aerolinka sídlí.

Indinéská specialita Nasi Lemak — Wikimedia Commons

Indoneská specialita Nasi Lemak — Wikimedia Commons

Přestože existuje bezpočet vtipů o kvalitě jídla v letadle, právě AirAsia se pyšní výborným renomé. Za kvalitní stravu si také účtuje poměrně nízké částky.


Nicméně, důvodem, proč si lidé často stěžují na chuť jídla servírovaného na palubě, často není jídlo samotné. Podle vědců jsou na vině vysoká nadmořská výška a suchý vzduch uvnitř kabiny. Ve výšce nad deset kilometrů nad mořem a vlhkostí vzduchu kolem dvanácti procent nám prostě přestanou fungovat chuťové pohárky.  

Proto je záhadou, co do svých jídel přidávají kuchaři AirAsia. Otázkou také zůstává, jak bude chutnat v bezpečí restaurace na zemi.