Nihonshu no Dashiwari, tedy kombinace klasické japonské polévky dashi a rýžového lomcováku saké, v zimě zahřeje, nasytí a zároveň prý i zklidní
Zatímco v Česku se kvůli protikovidovým opatřením nedá venku pít už ani čaj, v Japonsku se na boj se zimním počasím dívají trochu jinak.
Aby se postavili zimě, která Zemi vycházejícího slunce již nějakou dobu bičuje, vymysleli tamní kulináři kombinaci, která nejenže zahřeje, ale také zasytí a celkově zklidní.
Do klasické polévky v kelímku známou jako dashi totiž přidali rýžový fermentovaný nápoj saké.
Kelímek s takto nakombinovanou polévkou se dá ohřát v mikrovlnce, a ačkoliv se obyčejně při vyšších teplotách alkohol vypaří, při dodržení postupu by polévka měla po ohřátí mít alespoň čtyři procenta alkoholu.

O vznik této ikonické kombinace se postarala japonská firma Mitsubishi Shokuhin v partnerství se společností Toyo Beverage a výrobcem sójových omáček Yamasa.
Poměr ingrediencí v polévce je jeden díl saké na tři díly dashi. Hlavní ingredience dashi jsou v tomto případě mořská řasa kombu, uzený tuňák známý jako kacuobuši, makrela a sójová omáčka.
Výslednému “relaxačnímu” pokrmu dali název Nihonshu no Dashiwari, což přesně reprezentuje kombinaci hlavních ingrediencí.
Přestože v sobě skrývá spoustu mořských surovin, nechutná prý polévka příliš po rybách. Podle prvních recenzí má Nihonshu no Dashiwari vyváženou sladkou a slanou chuť s náznaky kyselosti.
Polévka se prodává za 198 japonských jenů, což je zhruba 42 korun.