Podle nové studie má káva pozitivní vliv na zdraví bez ohledu na věk, nadváhu, pití alkoholu či kouření
Ať už ji pijete s přáteli v kavárně, doma u snídaně, či si dopřejete pár minut klidu v zaměstnání, pití kávy je rituál, který do života přináší značnou míru poetiky. A podle nového výzkumu publikovaného v European Journal of Epidemiology nám tento nápoj život dokonce prodlužuje. A to až o dva roky.
Výzkumníci analyzovali celkem 40 studií, kterých se v průběhu let zúčastnily téměř čtyři miliony lidí, z nichž více než 450 tisíc postupně zemřelo. Vědci srovnávali příčiny úmrtí těchto účastníků. Následně zjistili, že pití kávy „má inverzní vztah ke všem příčinám úmrtí bez ohledu na věk, nadváhu, pití alkoholu či kouření.” Čili, že smrt mírně oddaluje.
Mimo jiné výzkum také naznačuje, že vztah mezi nižší úmrtností a pitím kávy je silnější v Evropě a Asii než ve Spojených Státech.
Univerzální všelék: kávou ke zdraví
Konzumace kávy v rozumné míře – čili ne ve stylu francouzského spisovatele, filozofa a politika Voltaira, který prý pil až padesát šálků denně (ačkoliv mu nelze upřít, že se díky svému dílu stal do jisté míry nesmrtelným) – je pro zdraví obecně přínosná.
Mimo prodloužení délky života káva také pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a onemocnění dýchacích cest.
V březnu letošního roku byl publikován výzkum, který naznačuje, že pití kávy může zpomalit růst rakoviny prostaty. Japonští vědci zkoumali, nakolik se dvě látky obsažené v kávovém zrnu projeví na růstu tumoru v buňkách myší. Zjistili, že látky cafestol a kahweol zpomalují inhibující růst buněk, které jsou odolné vůči běžným lékům proti rakovině.
Podobně pozitivní vliv má káva také na srdeční činnost. Podle studie publikovaná v červnu 2018 v PLOS Biology může pití čtyř šálků denně pomoci ochránit kardiovaskulární buňky před poškozením a dokonce i přispět k jejich obnově.
V neposlední řadě výzkum kanadského institutu Krembil Brain vyzdvihuje roli kávy v prevenci Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.